fbpx

sociala medier

5 tips

 

Något av de vanligaste jag hör av klienter eller i grupper online är hur stressade alla är över att få struktur, ordning och planering av sina sociala medier på plats. Det är många som undrar hur i hela världen hinner du?

När jag startade mitt företag så hade jag inte samma tryck som jag har nu på kunder och kunde lättare få struktur och hinna planera. Desto mer mitt företag växte så kom också kraven på att känna kontroll över kalender, vad jag skulle posta i sociala medier mm.

 

SPONTAN

 

Jag är en spontan person och först motsatte jag mig att bli trist och schemalägga mina inlägg tills jag insåg att alla stora entreprenörer i USA gjorde detta för att i huvudtaget orka och hinna få en business att rulla på. Att ha en strategi och planera sina sociala medier måste inte vara trist det kan vara kul!

Men det vore inte rätt att säga att jag inte känner mig stressad ibland och har för mycket men jag har lärt mig att om jag gör mina steg och tänker efter och inte bara kastar ut poster till höger och vänster – så blir utfallet mycket bättre.

Vore det inte bra att få lite tips på hur du kan göra för att få lite mer ordning. Well då tänkte jag att jag skulle ge dig några av de tips som jag delger mina klienter.

 

1. Fokusera på vad som verkligen är viktigt just NU!Du coachar klienter, köper nya planners som ska lösa ditt kaos, barn att skjutsa och allt du vill är bara att få sätta dig fem minuter och få upp ett inlägg på sociala medier….och du tänker att “hur hinner alla posta alla härliga bilder på the koppar framför brasor, lägga ut instastories från aw och snygga selfies där de ser så där svala och lugna ut…..när du knappt hinner gå på toaletten.

 

Lugn…

 

Det är inte så konstigt att vi ibland känner att vi förlorar fotfästet och det känns “overwhelming” (jag tycker att ordet låter mer rätt på engelska så du får stå ut med det) och att vi tappar bort vårt WHY.

Det är dags att du tar tillbaka kontrollen och hittar tillbaka till ditt WHY bakom ditt content (innehåll heter det visst på svenska).

 

Ställ dig frågan varför!

 

Varför ska du ens posta i alla sociala mediekanaler den här veckan? Är det för att “det ska man göra”? Eller för att du tänker att det är marknadsföring? Hur kan sociala medier hjälpa ditt företag just nu? Det första steget till att posta något på sociala medier är att bli extremt specifik och verkligen ta fram syftet med det du ska posta.

Du behöver sätta mål – ha en strategi! Den behöver inte vara komplicerad eller svår den kan se ut så här:

 

Veckomål

 

  1. Få fem av dina Facebook Följare att bli klienter.
  2. Få 100 av dina Facebook följare att att signa upp sig för ditt nyhetsbrev.
  3. Öka dina FB följare med xxxx antal

Eftersom jag nu har satt några mål (som är realistiska och specifika, ni som följer mig vet att jag jobbar med SMART metoden). Det är nu jag kan göra sociala medieposter specifikt riktade till att hjälpa mig att nå de här målen.

 

1. Lösning – För att tex få fler följare på Facebook så behöver jag göra mer content som delas, göra kortare videos och gå live!

 

2. Lösning – För att få 100 nya följare att signa upp sig på mitt nyhetsbrev så måste jag dela min “lead magnet” (eller ort in/pdf med tex 10 st tips för att få fler följare på IG). Eller få fler att läsa en blogg post och där ha en CTA (call to action som talar om att du ska signa upp dig för mitt nyhetsbrev för att inte missa information om xxxx).

 

3. Lösning – För att få fem nya FB följare att bli klienter så kan jag göra en FB live och prata om mina produkter eller bjuda in till en workshop.

 

Nu har vi tre sätt att nå målen och det blir mycket lättare att göra sociala medier när vi vet vad vi vill uppnå. Easy Peasy!

 

sociala medier

 

2. ETT ENKLARE SÄTT ATT PLANERA – PLAN IT LIKE A CAKE

 

Alla har vi olika sätt att planera men jag har ett lätt system jag följer som du kan testa om du vill.
Jag planerar enligt “Plan it like a cake” eller 90-dagars metoden som många kallar den och då delar jag upp mitt år i 4 tårtbitar. Visst blir det lite roligare om vi tänker på året som en härlig tårta med massor av kletig frosting…en riktigt amerikansk och fluffig tårta! Yummy!

 

TÅRTBIT 1
Jan
Feb
Mars

TÅRTBIT 2
April
Maj
Juni

TÅRTBIT 3
Juli
Aug
Sep

TÅRTBIT 4
Okt
Nov
Dec

 

För att göra det enkelt för mig så brukar jag när jag planerar sociala medier och strategi för året fundera på vilka ämnen jag vill fokusera på.

 

Tex
Branding
Business
Omsättning
Affärsutveckling
osv

 

Sen sätter jag ett ämne på varje månad och utgår från det (jag har tidigare berättat om hur jag sätter mål för 1 år och sen bryter ner det i 90-dagars mål och då har jag tex målet fokus på omsättning de här tre första månaderna för min tårtbit). Men det är ett mål och inte sociala medier.

 

EXEMPEL

Om vi tex tar januari och sätter business där. Vad kan du få ut för ämnen ur temat business?

Sätt dig ner och brainstorma 5 minuter….yes det kan låta löjligt men jag lovar dig att du kommer att bli mer lugn.

Jag vet inte om du gjorde listor som liten…jag kommer ihåg när vi var i sommarstugan och gjorde listor med massor av roliga saker man kunde hitta på om det tex skulle bli en regnig dag eller att man skulle få slut på idéer. Exakt så brukar jag göra när jag tar 5 min brainstorming.

Skriv i anteckningar i datorn (eller med papper och penna om du känner för det…problemet för mig om jag skriver i ett block…är att jag gör av med rätt många och inte hittar det jag vill efteråt…så för mig är datorn det bästa).

Först så tänker du på vilka ämnen du i huvudsak fokuserar på och nu skulle vi fokusera på BUSINESS. Nu skriver du ner ALLT som du kommer på under fem minuter kring ämnet business…allt ska ner för du vet aldrig vilka bra idéer som du kan få.

 

BUSINESS
Personlig utveckling
Nätverk
Affärsutveckling
Strategi
Lönsamhet

Så det var väl inte så svårt. Nu har du ditt januari tema och du har funderat ut flera ämnen att jobba vidare med under januari. Under hela januari kan du nu bara välja ur din lista och skapa och designa content till dina sociala medier & följa en röd tråd, hur lätt som helst!

3. SÄLJ & SOCIALA MEDIER

 

Jag brukar tänka 80/20 regeln. 80 Inspiration och positivt flow och 20 % promotion/sälj.
Tänk på någon du tycker har en bra balans mellan att tala om vad den gör (dvs berättar om vad den erbjuder för tjänster eller produkter) och så har du den som du känner ger ett desperat intryck som postar i alla grupper hela tiden, skickar push notiser eller ett nyhetsbrev varannan dag…men du har ändå koll på vad den erbjuder.

Känn efter i dig vad du föredrar och hur du vill vara. Det finns inget rätt eller fel. Många av mina klienter är för dåliga på att få ut sina 20% sälj. De tycker att de gör det men när vi tittar igenom deras flöde så ser de oftast att de undviker att berätta vad de erbjuder vilket är synd. Vi måste våga ta plats och känna att det är inget fel what so ever att säga “det här erbjuder jag” och sen är det upp till mottagaren att avgöra om man vill köpa eller inte. Däremot så tror jag också att man kan trötta ut genom att gå “over the top” och det vill vi ju inte…inte jag varje fall.

 

POSTAR MEST VINNER? 

Det är inte så att den som postar mest vinner….nope…eller tjänar mest pengar. Det är den som med fingertoppskänsla och feeling får sin tribe att kommentera, känna sig utvalda och maxar då chanserna till att de vill connecta och köpa det du erbjuder.

Tänk på en av dina bästa kunder – en av dina dream clients. Den kanske började med att köpa en kurs, sen coachning för att sen bli sugen på att följa med på en entreprenörsresa. När du lanserar en ny tjänst så är personen intresserad och vill veta mer. Där har du något! Du har någon som älskar det du gör och vill ha mer av dig och det du erbjuder. När du postar sociala medier…tänk på den personen då blir det så mycket lättare.

Har du en launch på G? Ska du dela en rabatt i ett nyhetsbrev till dina trognaste kunder? Det är viktigt att du använder dina sociala medier till att ta din business framåt! Ha ett syfte med det du postar och sitt inte och stressa ut massor av inlägg utan att tänka efter om de talar till din dream client.

 

sociala medier

4. SCHEMALÄGG 

 

Nu när du har koll på dina teman för månaden och du har designat snygga bilder och vet varför och till vem du ska vända dig så kan du spara enormt med tid genom att använda ett schemaläggningssystem. Har du kommit längre i ditt företag så kan du anställa en VA som sköter den här biten åt dig, passar bra om man tex inte är så bra på bilder och design men desto mer grym på sitt företag. Jag älskar designbiten så för mig skulle det kännas konstigt så istället har jag valt att använda schemaläggning.

 

LATER – till mig själv, några kunder och egna projekt (Facebook och Instagram)

 

LOOMLY – till en kund för att testa och än så länge är det toppen (eftersom Later inte har LinkedIN)

 

 

5. WORKFLOW

 

– Skriv upp mål för veckan
– Brainstorma inläggs ideér
– Inkludera promo erbjudanden
– Förbered sociala medier
– Designa dina bilder
– Schemalägg

 

Av de här enkla men effektiva tipsen, är det något som du redan använder och berätta gärna hur det har hjälpt dig i ditt företag.

Vill du ha mer tips och konkret “hand on hjälp” av mig så kan du klicka dig vidare och läsa mer om mina tjänster som business coach

Då kan du läsa mer här 

 

 

brand book freebie

Varsågod! Freebies!

Få tillgång till hela mitt Freebie bibliotek & få ett inspirationsmail från mig fyllt med goodies. 

You have Successfully Subscribed!

%d bloggare gillar detta: