fbpx

3 saker jag ska fokusera på 2018

 

Jag är Brand & Business Designer och hjälper företag och entreprenörer att bygga starka varumärken online. Det gör jag genom att du kan boka mig som din egen privata business coach, jag kan hjälpa dig att glittra online genom att se över eller göra om din branding för webb/sociala medier eller ta med dig på en helt fantastisk entreprenörsresa till Frankrike (och mycket mycket mer).

 

Idag tänkte jag att jag ska dela med mig med de tre saker som jag ska fokusera på online 2018.

 

För att få lite “clarity” i varför jag ska fokusera på just de här tre sakerna. Som du redan vet så hjälper sociala medier att boosta ditt varumärke och hur du når ut online men har du tänkt även på hur det kan hjälpa till att lösa problem?

Mer än 50 % av alla mindre företag i USA är beroende av sociala medier som sin primära marknadsföringskanal (källa Hootsuite). Jag är övertygad om att vi snart är uppe i de procenten även i Sverige. Vi blir allt mer beroende av att nå ut digitalt via sociala medier.

 

Som småföretagare vad är det för problem du vill att sociala medier ska lösa?

 • Använda sociala medier för att stå ut och göra något annat än mina konkurrenter
 • Använda det för att hitta nya kunder/klienter
 • Att utbilda eller inspirera
 • Att ta reda på vad dina drömklienter behöver och hur du kan lösa deras problem

 

Oavsett vad du vill göra 2018 och hur du tänker börja så har jag ett råd som jag verkligen vill ge dig.

 

“KEEP IT REAL”

Det kan låta enkelt, lite amerikanskt löjligt…men det står för det jag tror på. Det står för att alltid gå tillbaka till mitt WHY, att försöka följa mina värderingar som jag har satt upp för mitt företag och för att inte lockas av fel saker. Magkänslan lyssna på den och lyssna framförallt till ditt hjärta!

SÄG NEJ

Jag är faktiskt så oerhört stolt över att jag vågar säga nej till saker jag inte tror på, att jag vågar ifrågasätta saker eller få mer information kring det innan jag tar ett beslut. Självklart har jag gjort fel och valt fel men jag har justerat det 2017. Det har gjort mig än mer säker på att jag är inne på rätt spår, att jag genom att följa mina värderingar och mitt WHY göra bra saker som kommer att ta mig framåt.

HÅLLBARHET

Tänk också hållbarhet. Dels som entreprenör men också till dina följare/triibe. Vad orkar du hålla igång? Startar du något är det bra att fortsätta och det gäller att dels få prova (för att veta om det ger dig energi, om det ger effekt) men också att våga avsluta och förklara varför du inte kommer att göra en podd. Var transparent och ärlig för det gillar de som följer dig. Vi är inga robotar och får vi fler kunder kanske vi inte hinner producera allt det är materialet som vi gjorde i början.

 

PLAN IT LIKE A CAKE (eller 90-dagars metoden)

 

Jag har tidigare berättat om hur jag planerar mitt år (90-dagars metoden) och det är grunden till hur jag planerar mitt år och jag drar det igen eftersom jag har fått många frågor på det.

Jag tar 2018 och delar in det i fyra stycken tårtbitar och så jobbar jag med 90-dagar i taget. Det gör att det blir mer lättöverskådligt, jag får en struktur och jag vet att jag hinner justera min strategi om algoritmer och nyheter seglar upp som jag inte vill missa. Det fungerar inte längre att lägga marknadsplaner och strategier långt fram eftersom det digitala snurrar på allt fortare.

 

PLAN IT LIKE A CAKE

Q1 jan-mar  (omsättning)
Q2 april-juni (?)
Q3 juli-sep (?)
Q4 okt-dec (?)

 

OMSÄTTNING

Q1 har jag valt att fokusera på omsättning. Varför har jag valt just det målet/ordet? Jo för att 2017 för mig handlade om att bara köra på och det gjorde jag verkligen. 2018 handlar om att fortsätta att fortsätta att expandera men att “work smarter not harder”. Det gör man genom att fokusera och se över vilka tjänster som fungerar, vilka man lägger mycket tid på och vilka som genererar högst omsättning.

 

PLANERA 

Q2 här ser ni att det står ett frågetecken och det är dels för att jag inte vet vad som kommer som gör att jag måste “justera mina segel” men också för att jag har tankar på vad jag ska göra men det blir officiellt när Q1 är färdigt.

 

HAR DU PROVAT? 

Har du testat att planera enligt “Plan it like a cake metoden” eller är det något du skulle vilja göra?
De jag business coachar har möjlighet att välja vad de vill utforska tillsammans med mig. En del vill fokusera på sociala medier medans andra vill få hjälp med planering och struktur eller omsättning.

 

VÄRDEORD

Mitt värdeord för 2017 var GLOW (“jag hjälper företag att glittra online”) och för 2018 PASSION (“Passion will lead me there”).

 

 

SOCIALA MEDIER – 3 FOKUS 2018

 

 

1. INNEHÅLL MED KORT “HÅLLBARHET”

 

Eller som min amerikanska mentor säger “ephemeral content”. Det betyder kort och gott “kortlivat innehåll” det är det som vi gör som inte “ligger kvar så länge” men som är en nyckel till att bygga varumärke 2018 och att ge dig den spridningen som du inte längre kan få pga skruvade algoritmer (om du inte boostar dina poster dvs betalar för att nå ut).

 

INSTAGRAM STORIES

 

Instagram Stories har tex 300 miljoner användare varje dag, yes smaka på den!
De stora varumärkena på Instagram har interaktion per följare på 4,21 % vilket är 58 gånger högre än på Facebook och 120 gånger högre än på Twitter. (Twitter jobbar jag i huvudtaget inte med längre även om jag har ett konto för att det är bra att ha alla konton på plats eftersom det ger lite extra att ha dem i bakgrunden enligt Google). Källa: Hootsuite

FACEBOOK
SNAPCHAT
INSTAGRAM

YouTube (här kommer deras version Reels som du kan läsa mer om i den här artikeln).

Alla tre ovan är bra exempel på där du kan skapa ephemeral content (kortlivat innehåll) med syfte att använda till att bygga varumärke och få spridning.

 

Om du inte redan gör det. Börja använda Instagram Stories för att: 

 

INSTAGRAM STORIES

 • Bygga varumärke och intresse för ditt personliga varumärke
 • Intresse för dina tjänster
 • Inspirera kring de resultat kunder får av att jobba med dig
 • Hålla dina följare engagerade
 • Ha kul!

 

Det tar bara några minuter att göra de här små video glimtarna och här behöver du inte tänka perfekt och “on brand” på samma sätt (om du inte vill skapa en viss feeling som är återkommande) det försvinner ändå efter 24 timmar. Här kan du skriva på bilder/video, göra länkar, tagga och lägga filter. Det är så kul och har du inte provat så bara kör!

Du kanske tänker att “men vad ska jag dela….” jag brukar dela några snabba från min morgon (eftersom jag tyvärr glömmer bort Insta Stories under dagen…vilket är lite trist och jag ska bli bättre på det). Krångla inte till det! Det är mitt främsta råd. Lek, prova och tänk inte så mycket. Du kan tex:

 

TIPS PÅ ATT DELA

 • Använda “poll-funktionen” dvs låta dina följare svara ja/nej på en fråga
 • Dela glimtar ur ditt liv (det kan vara allt från ditt morgon kaffe, hur du bloggar till att du nätverkar).
 • Dela ett event du ska ha
 • Ett blogginlägg du skriver
 • Svara på några korta snabba frågor

 

2. LIVE VIDEO

 

Ett av mina främsta tips till mina business coachklienter 2017 var att använda video och ett av mina främsta tips till dem 2018 är att fortsätt att använda video. Video är kraftfullt, spännande och det är bara awesome!

 

När du använder video på Facebook så är det det bästa sättet att få ut ditt budskap för både organiskt och betalt material.

 

ORGANIC REACH

Dynamisk räckvidd (organic reach) är det totala antalet personer som sett ditt inlägg via obetald distrubution (källa Facebook).

 

PAID CONTENT

När du boostar dina bilder/inlägg så pratar vi om “paid content” dvs betald räckvidd är det totala antalet person som sett ditt inlägg som ett resultat av annonser. Detta kommer vi att få lov att bli vana att göra 2018. Att planera våra sociala mediekampanjer för att se vilka poster/filmer/bilder som du vill “boosta” för att få ut extra.
(källa Facebook).

 

TIPS PÅ ATT DELA

 • Dela din story i dina videos
 • Om du har ett team – presentera dem
 • Dela dina klienters framgångar
 • Gör “behind the scenes”
 • Dela din vision & värderingar

Tänk på att inte vara rädd för att det ska vara så perfekt…livet är inte perfekt. Det roligaste inslagen kan vara när det går lite fel….som när min Office Dog lät som en gris….mitt i en live….

 

3. LINKEDIN

 

Jag har märkt att så många är livrädda för att göra fel på LinkedIn. Lyssna nu! Jantelagen har “no place here 2018” och det finns inget som är fel, det finns bara många tråkiga mossiga tyckare kvar på LinkedIn och varför ska vi bry oss om dem?

LinkedIn är ett toppen bra sätt att nå ut om du har en målgrupp som är business relaterad eller där du vill nå ut till företag. Låt inte den chansen glida dig ur händerna bara för att du “är rädd att göra fel”. Så bara kör!

Precis som vilket socialt nätverk som helst så handlar LinkedIn om att vara SOCIAL. Connecta, tacka för nya connections, kommentera på poster som du tycker är intressanta, ställ frågor på artiklar och fundera ut vad din “dream client” skulle vilja få svar på och skriv en artikel om det själv.

 

BANNER

Se till att din “banner bild” högst upp stämmer med ditt varumärke och att du har en bra professionell bild på dig själv (med det menar jag inte tråkig…jag hör nästan hur du säger…men först säger hon att jag ska våga köra och sen att jag ska vara professionell ; ) nej med det menar jag att det ska du ha i alla dina kanaler. Kontakta en fotograf som tar några bra bilder som du kan använda i alla dina kanaler. Jag lovar dig att det är grymt bra investerade pengar. Är du grym själv och har ett stativ, bra ljus och kamera eller en bra mobil, testa! Men blir bilden inte bra så kontakta en fotograf.

 

RÖDTRÅD

Det jag som jobbar med branding vill se hos de jag jobbar med är “den berömda röda tråden”. Att går vi in på din webb och sen vidare in på dina sociala kanaler så vill jag “känna igen mig” och känna att det finns något som binder samman allt du gör. Allt från typsnitt (vilket inte går att få lika överallt (men där det går) till bildval, tonalitet, texter och känsla.

 

BILDER

Jag jobbar både i Canva och Adobe programmen och det är så lätt att man gör alla sina bilder för IG/FB och glömmer att göra rätt storlek för de olika kanalerna. Det finns mängder med “cheat sheets” dvs översikt på vilka storlekar som passar för vilken kanal.
Här har du en för LinkedIn där du ser vilka storlekar du behöver på bilder mm. 

 

Några nyheter på LinkedIn som är toppen

 • LinkedIn video
 • Det innehåll du publiserar här kan ses av alla på webben. Man behöver inte vara inloggad på LinkedIn för att se ditt content.

Hoppas att du har inspirerats lite av de tre sakerna jag har tänkt att fokusera mer på under 2018 när det gäller sociala medier.
Vad har du tänkt att fokusera på? Berätta i kommentarerna.

 

Slutligen vill jag tipsa dig om ett nytt schemaläggningsprogram som jag har börjat använda som du kan prova i 14-dagar innan du bestämmer dig. Jag har själv letat efter något som jag gillar (för jag har älskat Later) men som även schemalägger LinkedIN (något som bla mina kunder efterfrågar). Här kan du prova Loomly. 

 

Läs mer här om du vill se mina månadsabonnemang för Private Business Coaching. 

 

why