fbpx

När tankarna inte slutar snurra…

Du vaknar mitt i natten…och har en idé, en grymt bra idé….eller när du ska förflytta dig från kontoret till middagsbordet och du säger “jag ska bara”…..när du väl sätter dig så har familjen gått upp och sett en film……

Jag har drivit eget företag i snart 4 år och jag ÄLSKAR att jobba. Jag tycker om när det är full fart och flow….men när jag började vakna på nätterna och min familj började säga att de inte tyckte att jag lyssnade….då började jag fundera på vad som hade hänt.

Ni har säkert sett det där Facebook inlägget där en fotograf har tagit bort mobiler ur bilden på familjer….den berörde många och oj…jag fick en aha upplevelse.

Att precis så där ser vårt samhälle ut idag…så där ser jag ut i sängen eller när jag ska titta på en film….jag är inte närvarande…jag är i min mobil.

Eric Pickersgill
Här kan du läsa hela artikeln & se alla bilderna från Eric Pickersgill

Jag ska bara….

Ofta säger jag “jag jobbar”, “jag måste bara”……tills resten av familjen ger upp….och jag har dubbelmoralen nog att tycka att barnen ska lägga bort datorer och mobiler på kvällen för att inte få för mycket “blått ljus och kunna varva ner”…..

Själv har jag en mobil som plingar, kunder som hör av sig på kvällar och helger och jag har glatt sprungit ifrån både middagar med vänner och myskvällar med familjen för att “jag jobbar”.

Men nu är det slut med det. Jag har insett att om jag fortsätter så här så tar jag inte bara död på min kreativitet och hjärna utan också min familj. Dags att hitta hållbara sätt att driva företag.

Att sätta gränser

När vi var i Frankrike och jobbade så pratade vi om hur vi skulle kunna jobba mer hållbart och inte ha störande “pling och notiser” som hela tiden avbröt oss.

När jag kom hem så gjorde jag några stora förändringar för mig.

1. Stängde av ALLA notiser på mobilen & datorn & sociala medier…..(magiskt bra för det gjorde största skillnaden).

2. Införde “mailtid”
dvs tid då jag går in aktivt och läser/svarar på mail (8-10 och 15-16) däremellan kan du inte räkna med att jag ser eller svarar på ditt mail.

3. Arbetstid mån-tor 8-17
(först tänkte jag att det lät lite torrt…jag driver ju företag för att få jobba spontant….men nu inser jag att det är toppen för mig med rutiner).

Vad har jag kvar att göra

Kvar att göra och implementera är att också gå in på mina FB grupper för klienter endast 2 ggr/dag på mina “mailtider” och se om jag är taggad och svara (då jag erbjuder 1:1 coaching har jag satt upp en privat grupp till varje kund för support mellan våra samtal).

Jag ska också konsekvent inte svara på Messenger. Det är otroligt dumt att ha “to do´s” för kunder där för då glömmer man bort och hittar inte när man behöver det.

Jag ska också bli mycket bättre på att be andra att maila mig eller boka en tid : )

Men ibland behöver man ta “baby steps” för att bygga hållbara rutiner.

Har du tips på någon bra rutin som jag borde addera?

personalbrand-nischa

Friday feeling….

“Friday Feeling” var något som jag myntade tidigt i mitt företag. Styka ett streck i kalendern och bara göra saker som ger mig energi. Superkul för det var många som blev inspirerade och som också slutade i varje fall tidigt på fredagar för att få flow och feeling i sitt entreprenörskap.

“Familyday” på lördag likaså, toppen för då brukade jag vara rätt bra på att hitta på något med familjen och släppa alla måsten med det egna företaget.

“Sunday plan day” var i varje fall halvdag och sen planerar jag veckans sociala medier och möten. Ger mig “heads up” för veckan och känns helt ok.

Men mitt verkliga problem var att ta mig från kontoret (ofta jobbar jag hemma på mitt kontor eller från möten i Stockholm) till att laga mat, hänga med familjen eller träffa vänner…..för det var ju så kul att vara entreprenör……

Så från att alltid ha haft en morgonrutin där jag går upp tidigt, gör yoga, skriver tacksamhetsdagbok, dricker the och kanske gör någon juice….till kvällsrutinen där jag läser en bok, tar ett varmt bad osv….till att jag fastnade “in between”…..

Transition time

Transition time

Då läste jag om en amerikans entreprenör som skapade “transition time” mellan kontoret (hemma kontoret) till soffan ; ) och jag blev lite sugen på att testa.

“A transition is a change from one thing to the next, either in action or state of being—as in a job transition or as in the much more dramatic example of a caterpillar making a transition into a butterfly

Så direkt jag kom hem från Frankrike så tog jag tag i att göra några förändringar som direkt skapade det flow och lugn jag faktiskt behövde.

Themed days

Themed days

THEMED DAYS (att skapa ett tema att följa för veckodagarna) det har jag nu gjort i ca 3 år och det har fungerat bra.

Måndagar (Content day) skapa videos, köra live/Zoom mm
Tisdagar (Mötesdag)
Onsdagar (Eget jobb + kundjobb)
Torsdagar (Kundjobb)
Fredagar (Friday feeling) bara göra saker som ger mig energi
Lördagar (Family day) inget jobb
Söndagar (Plan day) från 15.00, planera sociala medier

Varva ner

Morgonrutin

Morgonrutin

Yoga, tacksamhetsdagbok/dreambook, lugn musik, 3 fokus för dagen

Kvällsrutin
Ett varmt bad, kopp the, entreprenörsbok, svalt i sovrummet.

Då adderade jag

Eftermiddagsrutin

Eftermiddagsrutin

16.30 börjar jag med att skriva ner det jag ska göra nästa dag så att jag kan släppa det och ha full fokus nästa morgon.

Kl 17 så varvar jag ner med att gå ifrån kontoret (kändes lite löjligt när man har hemmakontor men lättare om man är i Stockholm och ser till att man är hemma till 17).

Sätta mig i vardagsrummet, tända ljus och utvärdera dagen.

– Vad har varit bra? (det ska jag göra MER av imorgon).
– Vad har varit mindre bra? (det ska jag minimera nästa dag)
– Vad är jag tacksam för?

Ta den stunden och se den som min “transition time” till att faktiskt kunna koppla bort jobbet och fokusera totalt på att vara här och nu och det låter så löjligt enkelt och det är så konstigt med det fungerar så bra!

Jag har fått mer energi, mer flow och jag känner att jag mår så mycket bättre. Så detta kommer jag att fortsätta med och sen se om jag kan skruva och göra ännu bättre.

Sugen på att testa? Gör det och berätta för mig hur det går.

Malin